Скъпи пловдивчани,Прочетете още         Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24-ти май

...
Скъпи пловдивчани,Прочетете още         Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24-ти май
Коментари Харесай

Александър Държиков: 24 май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност

Скъпи пловдивчани,
Прочетете още
         Най-сърдечно ви приветствам по случай 24-ти май - Ден на светите братя K ирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Ден трансформирал се в знак на духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и просвета.

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, надалеч надвишава границите на нашата татковина, поставяйки ни на картата на международното културно завещание. Освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите дружно. Ние сме горди и черпим ентусиазъм от нашата писменост, тъй като тя е признакът на нашето пребъдване като нация. 24-ти май е и персоналният празник за всеки един от нас. Почитайки делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, ние почитаме себе си.

24-ти май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята еднаквост, по този начин както Найден-Геровите възпитаници застанаха самоуверено в отбрана на своя език и просвета на 11 май 1851 г в Пловдив. Те не демонстрираха страх, отбелязвайки  непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето учебно заведение.  Акт, белязал жаждата на нашите възрожденци за култура и просвета, само че и акт на храброст във времена на иго. 

Наш безвъзвратен дълг е да почитаме своя жанр и Отечество. Родовата ни памет задължава да предаваме на бъдните генерации завета на българското слово.

Честит 24-ти май!

         Инж. Александър Държиков

Председател на Общински съвет Пловдив

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР